Ekonomi

Yatırımcı gayrimenkulden çıkıyor: Fiyatlar enflasyonun altında kalacak

Son iki yılda birçok yatırım kanalının kapanması nedeniyle paranın en çok yönlendirildiği alan olarak dikkat çeken emlak şubesinin satıcı odaklı bir piyasaya dönüşmeye başladığı belirtiliyor. Riskli bölgelerden çıkma isteğinin yanı sıra Döviz Korumalı Mevduat (KKM) faiz oranlarının kaldırılması, döviz ve altının yükseleceği beklentisi de konut sakinlerini satış yapmaya yöneltiyor. Satış yönlü hareket artarken, yüksek fiyatlar, uzayan iade süreleri ve fiyatların daha fazla yükselmeyeceği beklentisi satılık konut sayısını artırdı. Endeksa verilerine göre Mart ayında sadece İstanbul’da satılık konutlar bir önceki aya göre yüzde 41 artarak 48 bin 247’ye yükseldi.

 

ALTERNATİF GÜZERGAHLAR OLUŞTURULDU

Emlak piyasasındaki son gelişmeleri pahalı hale getiren tapu. com CEO’su Emre Erşahin, özellikle negatif faiz ortamında paranın gidecek yeri olmadığı için yatırımcıların gayrimenkule yöneldiğini kaydetti. Ancak KKM’deki faiz limitinin kaldırılmasının ve bankaların mevduat faiz oranlarını artırmaya başlamasının yatırımcılara alternatifler sunduğunu belirten Erşahin, “Ayrıca Türkiye’de döviz ve altında artışlar bekleniyor. Önümüzdeki dönemde evdeki hareketliliğin satıcı odaklı olacağını düşünüyorum. Çünkü 2 yıldır gayrimenkulde biriken paralar artık alternatif yatırım araçlarına gitmeye başlayacak” dedi.

 

Erşahin, seçimden sonra doların 23-24 TL’yi bulması durumunda döviz satıp emlakçılığa geçenlerin olabileceğini ancak bunun kalıcı olmayacağını söyleyerek, “Yaklaşık 1 ay gibi bir süre sonra hükümet gelecek” dedi. kurulur ve Merkez Bankası’nda döviz kurunu kontrol etme iradesi oluşur. Ama seçim ikinci tura kalırsa dövizdeki artış daha yüksek olabilir” dedi. Erşahin, satıcı piyasasının devreye girmesiyle birlikte yılın ikinci yarısından itibaren konut fiyat artışının enflasyonun gerisinde kalacağını sözlerine ekledi.

YATIRIMCI EVİNİ SATIYOR

Tüm Girişimciler Emlak Danışmanları Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, şu anda satılık ilanların kira fiyatlarının üzerinde olduğunu belirterek, “Burada büyük bir çoğunluk tedbir amaçlı evini satıp başka araca yatırım yapmak istiyor. ” Özellikle ortada birden fazla gayrimenkul yatırımcısı, “Şimdi ciddi bir prim yaptık, bundan sonra eskisi kadar prim olmayacak. Akdoğan, “Satıp karımı cebime koyayım” diyen kesim olduğunu belirterek, “Çünkü bir yıl önce 1 milyona aldığı ev şu an 6 milyon. Satıştaysa neden olmasın.Ama 8 milyonluk bir ihtimal olsa da 6 milyonda kalma ya da geri dönme ihtimali de var.Risk almak istemeyenler de emlak piyasasında.”

FİYATLARDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Hakan Akdoğan, seçim sonrası deprem farkındalığının devam etmesi durumunda özellikle birinci derece deprem bölgesi olan Tuzla’dan Büyükçekmece’ye uzanan hat boyunca fiyatların aynı kalacağını, hatta tüm binalarda geriye doğru gidebileceğini belirtti. depremden önce inşa edildiğini belirterek, “Şu anda bölgede bu binaların fiyatları artmıyor” dedi.

ALICILAR SATIŞ YERİNE KİRALIK ARIYOR

Piyasadaki son gelişmeleri de sözlerine ekleyen Zingat Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Eser Karaismailoğlu, Türkiye’de ev arayanların yüzde 64’ünün kiralamak, yüzde 36’sının da satılık olmak istediğine dikkat çekerken, İstanbul’da bu oranların 2019’da 2019’a kadar değiştiğine dikkat çekti. Yüzde 52 kiralık, yüzde 48 satılık. Karaismailoğlu, “İnsanlar Gebze, Tekirdağ, Çorlu gibi bölgelerde ev aramaya başladı. Dolayısıyla İstanbul’daki stok artışı daha çok güneyde yaşanıyor.”

Hedef alım süresinin de uzadığına işaret eden Karaismailoğlu, “2022’de bir ay içinde konut almayı hedefleyenlerin oranı yüzde 69 iken 2023’te bu oran yüzde 60’a geriledi. 3 aya kadar vadeli alım yüzde 29’dan yüzde 37’ye çıktı. Bu da bize fiyatların daha yüksek olduğunu ve satın alma kabiliyeti ve bütçesi olan kesimin azaldığını gösteriyor. Bu nedenle kendileri için en uygun konutu arama sürecindedirler. Öte yandan, yatırım yoluyla farklı araçlara doğru bir kayma söz konusudur. Yüzde 25 nedeniyle kiracı ile anlaşmak istemedikleri için kiralama bitiyor. Ayrıca 12 ila 13 yıl olan geri dönüş süreleri 20 yıla çıkmıştır. Bu da konutun çekiciliğini sınırlıyor” dedi. Karaismailoğlu, yaz döneminin açılmasıyla birlikte yabancıların gelmesi ve evlilik döneminin açılmasıyla gurbetçilerin satış piyasasında hareketlilik beklediğini söyledi.

RAPOR ALMAYAN ESKİ BİNADA FİYAT DÜŞÜK

İstanbul Emlak Komisyoncuları Kooperatif Lideri ve Bosforce Yönetici Ortağı Ulvi Özcan, eski evi olanlara uyarıda bulundu. “Bu konutlarla ilgili neredeyse hiç telefon çalmıyor. Mülk sahipleri zemin etüdü ve deprem testi yaptırmadan satışa çıkarmasınlar” dedi. Eski binalarda kiralıkların arttığına değinen Özcan, “Kira sayısı arttıkça rekabet de artacak. Böyle devam ederse performans raporu almayan binalarda 3-4 ayda kiralar yüzde 20-30 düşer diye düşünüyorum.

KAYNAK: EKONOMİM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu